Terug
Gepubliceerd op 26/11/2024

2024_GR_00113 - OMV_2023164931: Boschelstraat 41 - Zaak der wegen - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 22/10/2024 - 20:30 Administratief centrum Kortessem
Niet behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Thijsen, Burgemeester; Miet Jorissen, Gemeenteraadsvoorzitter; Camille Cuyx, Raadslid; Luc Dullaers, 3de schepen; Ria Steegmans, Raadslid; Marie-Paule Vandormael, Raadslid; Philip Knapen, Raadslid; David Knapen, Raadslid; Nicole Gielen, 4de schepen; Stefan Houbrechts, Raadslid; Ellen Hoebrechts, Raadslid; Steffi Philtjens, Raadslid; Anneleen Meekers, Raadslid; Pieter Jamaer, Raadslid; Alexander Wouters, 1ste schepen; Donald Martens, 2de schepen; Cyriel Konings, Raadslid; Caroline Penders, Algemeen directeur

Afwezig

Hugo Philtjens, Raadslid; Wendy Cox, Raadslid

Secretaris

Caroline Penders, Algemeen directeur
2024_GR_00113 - OMV_2023164931: Boschelstraat 41 - Zaak der wegen - Goedkeuring 2024_GR_00113 - OMV_2023164931: Boschelstraat 41 - Zaak der wegen - Goedkeuring

Motivering

Juridische grond

De wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.

Het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.

Het bestuursdecreet van 07.12.2018.

Het decreet van 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning;

Het besluit van de Vlaamse regering van 27/11/2015 betreffende de omgevingsvergunning;

Het besluit van de Vlaamse regering van 01/06/1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II);

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, gecoördineerd bij besluit van de Vlaamse regering van 15/05/2009;

Het decreet van 03/05/2019 houdende de gemeentewegen;

Toelichting & argumentatie

Op 15/02/2024 werd door de heer Luc Pardon en mevrouw Saskia Debelder, wonende in de Boschelstraat 41 te 3724 Kortessem (Vliermaal), een omgevingsaanvraag ingediend, voor het verbouwen van een eengezinswoning, gelegen op het perceel, kadastraal gekend als: 4 AFD / VLIERMAAL, sectie C, perceel 474/00R000.

De omgevingsaanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen, alsook de opheffing van Buurtweg “Sentier 85” uit de Atlas der Buurtwegen. 

Volgende wegdelen worden afgeschaft:

  • Perceel: 0474/00R000: over een lengte van 57,00m, breedte 1,00m (57,00m²)
  • Perceel: 0474/00T000: over een lengte van 21,00m, breedte 1,00m (21,00m²)
  • Totale grondoppervlakte: 78,00m²

Bovengenoemd voorstel strekt er bijgevolg toe om voldoende ruimte te creëren voor de verbouwing van de woning op perceel 474/00R000.

De gemeenteraad moet in toepassing van artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning als zijnde een uitdrukkelijk aan haar voorbehouden bevoegdheid in de zin van artikel 41, 9° van het decreet lokaal bestuur een beslissing nemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, alvorens de vergunningverlenende overheid (in dit geval het college van burgemeester en schepenen) een beslissing kan nemen over de totaliteit van de omgevingsaanvraag.

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek dat gehouden werd van 21/06/2024 t.e.m. 20/07/2024. Tijdens dit openbaar onderzoek werden er geen bezwaren en of opmerkingen ingediend.

Overeenkomstig artikel 12,§2. van het decreet Gemeentewegen kan de wijziging van een gemeenteweg met toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Dit op voorwaarde dat een rooilijnplan aan het aanvraagdossier wordt toegevoegd, dat voldoet aan de vereisten zoals gesteld voor gemeentelijke rooilijnplannen.

De aanvrager maakt gebruik van deze geïntegreerde vergunningsprocedure om, naast de stedenbouwkundige handelingen, ook de afschaffing van het resterende deel van Buurtweg “Sentier 85” ter hoogte van zijn percelen aan te vragen.

Het komt evenwel niet aan de gemeenteraad toe, om zich uit te spreken over het al dan niet verenigbaar karakter van de aanvraag met de goede ruimtelijke ordening en de overeenstemming met de planologische bestemmingsvoorschriften. De gemeenteraad kan enkel een uitspraak doen over de zaak van wegen, zonder zich over de vergunningsaspecten te mogen buigen.

Het aanvraagdossier bevat een rooilijnplan, dat voldoet aan artikel 16,§2. van het decreet Gemeentewegen. Zodoende voldoet de aanvraag aan de vereisten van het decreet Gemeentewegen en is de voorwaarde vervuld om de geïntegreerde procedure te hanteren.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname ervan in het openbaar domein. De gemeenteraad houdt hierbij rekening met de principes en doelstellingen uit het decreet gemeentewegen:

  • Art. 3. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
    1. de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
    2. de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.”
  • Art. 4. Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
    1. wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
    2. een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
    3. de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
    4. wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrens-overschrijdend perspectief;
    5. bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”

Overeenkomstig artn. 4,1° en 4.2° van het decreet Gemeentewegen dienen wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste te staan van het algemeen belang en afdoende gemotiveerd te worden.

Het grootste deel van Buurtweg “Sentier 85” werd reeds afgeschaft bij ministerieel besluit tot goedkeuring van het plan van de nieuwe en af te schaffen wegen, afwateringen en kunstwerken dd. 20/07/1988 bij ruilverkaveling Kolmont.

Het resterend deel van Buurtweg “Sentier 85” ligt tegen de linker perceelsgrens van de percelen 4 AFD/VLIERMAAL, sectie C, perceel 474/00R000 en 0474/00T000 en loopt achteraan dood.

De eigenaars van de achterliggende percelen, hebben toegang tot hun eigendom vanop de openbare weg. Zij ondertekenden tevens onderhavige aanvraag tot opheffing.

Buurtweg “Sentier 85” is reeds jaren in ongebruik, heeft geen actuele noch toekomstige functie meer, staat niet meer ten dienste van het algemeen belang en kan aldus opgeheven worden.

Regelgeving bevoegdheid

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het openbaar onderzoek en stelt vast dat er geen bezwaren en of opmerkingen ingediend werden.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de afschaffing van Buurtweg “Sentier 85” goed.

Artikel 3

Overeenkomstig artikel 24,§1. van het decreet Gemeentewegen kan een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. Het beroep schorst de uitvoering van de bestreden beslissing tot de dag na de datum van de beslissing in beroep. Het beroep leidt tot de annulatie van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.

Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat de dag nadat de beslissing overeenkomstig artikel 22, tweede en derde lid van het decreet Gemeentewegen, werd betekend.