Het decreet van 28.01.1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij:
Het decreet van 01.07.1987 houdende wijziging van het decreet van 28.01.1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen;
Het decreet van 04.02.1977 houdende wijziging van het decreet van 28.01.1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen;
Het decreet van 29.11.2001 houdende wijziging van het decreet van 28.01.1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.
Bij de samenvoeging van gemeenten kunnen identieke of gelijkklinkende straten meermaals voorkomen. Om verwarring en problemen bij onder meer postbedeling en interventies van hulpdiensten te vermijden, moet dit probleem worden weggewerkt voor 1 januari 2025.
Er werden 19 straatnamen geïdentificeerd die in aanmerking komen voor verandering. In de gemeenteraad van 26/01/2024 werd besloten welke straatnamen in Kortessem van naam zouden moeten veranderen en welke procedure er gevolgd moet worden.
In de maand februari (01-29) konden de bewoners van Kortessem suggesties indienen voor de 11 straten die van naam moeten veranderen. De werkgroep heeft alle ingediende voorstellen samen met de heemkundige kring geanalyseerd en heeft voor elke straat een geschikt en onderbouwd voorstel geformuleerd dat voorlopig werd vastgesteld in de gemeenteraad van 26.04.2024.
Na de voorlopige vaststelling volgde er een openbaar onderzoek van 30 kalenderdagen (01-30 mei) waarbij opmerkingen en bezwaren konden worden ingediend. Tevens werd officieel advies gevraagd aan de heemkundige kring. Bij ontstentenis van een binnen de voorgeschreven termijn (30 kalanderdagen) overgezonden advies wordt dit als gunstig beschouwd.
Argumentatie
In totaal zijn er acht bezwaren binnengekomen in het kader van het openbaar onderzoek dat liep van 01 mei t/m 30 mei. Het onderwerp van het onderzoek was de definitieve vaststelling van nieuwe straatnamen in het kader van de fusie Hasselt-Kortessem. Deze nota dient tevens als het proces-verbaal met de inventaris van ingediende bezwaren.
Referentie | Straat | Voorlopig vastgestelde straatnaam |
K001 | St.-Amandusstraat | Amandusberglaan |
K002 | St.-Amandusstraat | Amandusberglaan |
K003 | St.-Amandusstraat | Amandusberglaan |
K004 | Kapelstraat | Kapellekesbaan |
K005 | Koning Boudewijnlaan | Wijnlaan |
K006 | Kapelstraat | Kapellekesbaan |
K007 | Nieuwstraat | Eleonorastraat |
K008 | Fonteinstraat | Trootstraat |
Tabel: overzicht van de ingediende bezwaren
De bezwaren zijn geanalyseerd en worden per straat behandeld.
Indien een bezwaar wordt aanvaard gaan we voor de specifieke straat opnieuw naar een voorlopige vaststelling met een openbaar onderzoek van 30 kalenderdagen.
Rozenstraat > Crahaystraat
Er zijn geen bezwaren ontvangen en de werkgroep stelt voor de straatnaam Crahaystraat definitief vast te stellen.
Fonteinstraat > Trootstraat
Er is één bezwaar ingediend. De indiener stelt dat de straatnaam in Kortessem behouden moet worden en is niet akkoord met de gekozen naam.
Het bezwaar wordt weerlegd:
De werkgroep stelt voor de straatnaam Trootstraat definitief vast te stellen.
Kerkhofstraat > Fauconvalstraat
Er zijn geen bezwaren ontvangen en de werkgroep stelt voor de straatnaam Fauconvalstraat definitief vast te stellen.
Groenstraat > Bellevuestraat
Er zijn geen bezwaren ontvangen en de werkgroep stelt voor de straatnaam Bellevuestraat definitief vast te stellen.
Kapelstraat > Kapellekesbaan
Er zijn twee bezwaren ingediend. De eerste indiener is niet akkoord met voorgestelde naam. De tweede stelt een schrijfwijze verandering voor van Kapellekesbaan naar Kapellekensbaan.
Het eerste bezwaar wordt weerlegd:
Het tweede bezwaar wordt aanvaard. De straatnaam heeft een link naar de roman van Louis Paul Boon en op deze manier wordt de originele spelling behouden.
De werkgroep stelt voor om de straatnaam Kapellekensbaan als voorlopige naam vast te stellen.
Nieuwstraat > Eleonorastraat
Er is één bezwaar ingediend dat ondertekend is door 19 huisnummers van de straat. De indiener is niet akkoord met voorgestelde naam. Er wordt voorgesteld om de naam Eleonorastraat te veranderen naar Toogstraat.
De relevantie van een straatnaam kan door iemand als een subjectief gegeven worden ervaren om verschillende redenen. Bij het zoeken van een nieuwe naam stelt het ‘decreet tot bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen’ bij voorkeur geput worden uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde. Om dit te waarborgen werden de voorlopig vastgestelde straatnamen in samenspraak met heemkundige kring gekozen en deze werden gunstig beoordeeld.
Aangezien 19 van de 22 huisnummers in de straat voorstander zijn van de nieuw voorgestelde naam Toogstraat, wordt het bezwaar geaccepteerd.
De werkgroep stelt voor om de straatnaam Toogstraat als voorlopige naam vast te stellen.
De werkgroep voegt de naam Eleonorastraat toe aan de lijst van straatnamen die in de toekomst bij de aanleg van een nieuwe straat gebruikt kunnen worden.
Koning Boudewijnlaan > Wijnlaan
Er is één bezwaar ingediend. De indiener is niet akkoord met voorgestelde naam.
Het bezwaar wordt weerlegd:
De werkgroep stelt voor de straatnaam Wijnlaan definitief vast te stellen.
St.- Amandusstraat > Amandusberglaan
Er zijn drie bezwaren ingediend. Eén bezwaar beschrijft dat de naam te lang is. Eén bezwaar beschrijft dat de straatnaam in Kortessem behouden moet worden. Twee bezwaren stellen voor om laan te veranderen in dreef.
De drie argumenten worden weerlegd:
De werkgroep stelt voor de straatnaam Amandusberglaan definitief vast te stellen.
St.-Janstraat > Edith Jansstraat
Er zijn geen bezwaren ontvangen en de werkgroep stelt voor de straatnaam Edith Jansstraat definitief vast te stellen.
Kortestraat > Toemastraat
Er zijn geen bezwaren ontvangen en de werkgroep stelt voor de straatnaam Toemastraat definitief vast te stellen.
Herestraat > Heirbaan
Er zijn geen bezwaren ontvangen en de werkgroep stelt voor de straatnaam Heirbaan definitief vast te stellen.
De Gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de straatnaam 'Crahaystraat' goed, ter vervanging van de 'Rozenstraat'.
De Gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de straatnaam 'Trootstraat' goed, ter vervanging van de 'Fonteinstraat'.
De Gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de straatnaam 'Fauconvalstraat' goed, ter vervanging van de 'Kerkhofstraat'.
De Gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de straatnaam 'Bellevuestraat' goed, ter vervanging van de 'Groenstraat'.
De Gemeenteraad keurt de voorlopige vaststelling van de straatnaam 'Kapellekensbaan' goed, ter vervanging van de 'Kapelstraat'.
De Gemeenteraad keurt de voorlopige vaststelling van de straatnaam 'Toogstraat' goed, ter vervanging van de 'Nieuwstraat'.
De Gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de straatnaam 'Wijnlaan' goed, ter vervanging van de 'Koning Boudewijnlaan'.
De Gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de straatnaam 'Amandusberglaan' goed, ter vervanging van de 'St.-Amandusstraat'.
De Gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de straatnaam 'Edith Jansstraat' goed, ter vervanging van de 'St.-Jansstraat'.
De Gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de straatnaam 'Toemastraat' goed, ter vervanging van de 'Kortestraat'.
De Gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de straatnaam 'Heirbaan' goed, ter vervanging van de 'Herestraat'.