De wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.
De wet van 17.06.2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken , leveringen en diensten, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 2, 6° en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten voor werken, leveringen of diensten die bestemd zijn voor aanbesteders) en artikel 47 § 2 die de aanbestedende overheden vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22.12.2017, artikelen 56 en 57.
Het Bestuursdecreet van 07.12.2018, titel II, hoofdstuk 3.
Het koninklijk besluit van 14.01.2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18.04.2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De beheersovereenkomst van 24.04.2020 tussen gemeente en OCMW Kortessem.
In het schrijven van 12.02.2024 wenst het provinciebestuur de aandacht te vestigen op de bestaande overeenkomsten met het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor de levering van aardgas en elektriciteit, die van start zijn gegaan op 01.01.2022 en zullen aflopen op 31.12.2024. Dit impliceert dat er in de loop van dit jaar nieuwe overeenkomsten moeten worden gesloten.
Vanuit het provinciebestuur werd er beslist om de overeenkomsten voor de levering van aardgas en elektriciteit opnieuw te laten verlopen via de ontzorging van het VEB.
De leveringsvoorwaarden zullen dezelfde zijn voor alle Limburgse entiteiten die deelnemen aan deze gecoördineerde aankoop.
De gemeente Kortessem kan van de mogelijkheid tot afname via de aankoopcentrale van VEB (Vlaams EnergieBedrijf) gebruik maken, waardoor men krachtens artikel 47, §2 van de wet van 17.06.2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.
Het is aangewezen dat de gemeente Kortessem gebruik maakt van de aankoopcentrale om volgende redenen:
Bij het afsluiten van de contracten zal er verwezen worden naar de goedgekeurde toetredingsbeslissing.
De leveringen zijn voorzien voor de jaren 2025, 2026 en 2027.
De kerkfabrieken binnen de gemeente Kortessem (en hun bijhorende vzw's), die in de afgelopen periode opgenomen waren in de overeenkomst met het Vlaams Energiebedrijf (VEB), werden gecontacteerd door de aankoopdienst en hebben allen aangegeven opnieuw tot VEB te willen toetreden via de gemeente Kortessem.
Rekening houdend met hogergenoemde overwegingen, wenst het gemeentebestuur Kortessem aan te sluiten bij genoemde aankoopcentrale VEB.
Het VEB zal op de hoogte worden gesteld dat de nieuwe overeenkomst vanaf 01.01.2025 zal worden aangegaan onder de nieuwe fusiestad.
De gemeenteraad beslist om goedkeuring te verlenen aan de aansluiting bij de aankoopcentrale Vlaams EnergieBedrijf (VEB) voor de plaatsing van opdrachten (gas en elektriciteit) voor de periode 2025-2027 voor volgende entiteiten:
Deze aansluiting verplicht de gemeente niet tot een effectieve plaatsing van een opdracht.
Als aangeslotene bij de aankoopcentrale kan de gemeente rechtstreeks opdrachten plaatsen bij de opdrachtnemer, aan wie de aankoopcentrale de opdracht heeft gegund.
De financiering van de te plaatsen opdrachten zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het exploitatiebudget 2025 op verschillende budgetsleutels (en, eventueel, in het budget van de volgende jaren 2026 en 2027) voor de entiteiten gemeente en OCMW.
Voor de kerkfabrieken zal de facturatie rechtstreeks vanuit VEB aan de kerkfabrieken worden uitgevoerd.