De wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.
Het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten, meer bepaald deel 2, titel 8. Vrijwillige samenvoeging van gemeenten en artikel 347 aangaande de bevoegdheid van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 07.12.2018.
Het besluit van de gemeenteraad van Hasselt van 25.04.2023 houdende de principiële beslissing tot samenvoeging van de stad Hasselt en de gemeente Kortessem.
Het besluit van de gemeenteraad van 28.04.2023 houdende de principiële goedkeuring van een vrijwillige samenvoeging van de gemeente Kortessem met de stad Hasselt met als beoogde samenvoegingsdatum 01.01.2025.
Op 15.12.2022 gaf de gemeenteraad van Kortessem de goedkeuring om een fusie met Hasselt te onderzoeken. Op 24.01.2023 deed de gemeenteraad van Hasselt hetzelfde.
In het voortraject dat daarop volgde stelde een projectteam een perspectiefnota op. Deze nota bevat zowel een foto van de twee mogelijke fusiegemeenten op het vlak van omgevingsfactoren en dienstverlening als een bestuurskrachtanalyse van de twee gemeenten. Er werd onderzocht of een fusie de bestuurskracht van beide gemeenten kan verhogen. Daarbij stonden drie vragen centraal:
De gemeente Kortessem en de stad Hasselt waren op basis van de uitkomst van het onderzoek overtuigd dat een vrijwillige samenvoeging een meerwaarde kan betekenen voor beide gemeenten.
Zo nam de gemeenteraad van Hasselt op 25.04.2023 de principiële beslissing tot samenvoeging met gemeente Kortessem, met als beoogde samenvoegingsdatum 01.01.2025. De gemeenteraad van Kortessem nam de principiële beslissing tot samenvoeging met de stad Hasselt op 28.04.2023.
Hierna werd het onderzoek naar de beoogde samenvoeging verdergezet onder coördinatie van de algemeen directeur-coördinator Koen Deconinck en financieel directeur-coördinator Rudi Roosen, ondersteund door de algemeen en financieel directeur van de gemeente Kortessem, Caroline Penders en Veerle Roelands.
Er werd een projectstructuur opgezet om het fusietraject efficiënt en gestructureerd te laten verlopen met als hoogste overlegorganen het overkoepelende overleg en de stuurgroep die maandelijks samen kwamen. Het overkoepelende overleg is samengesteld uit het college van burgemeester en schepenen (CBS) en het managementteam (MAT) van zowel Hasselt als Kortessem. In de stuurgroep zetelen minstens de twee burgemeesters en de algemeen directeurs van beide gemeenten en bij uitbreiding de schepenen van beide besturen. Daarnaast zaten alle MAT-leden om de twee weken samen in een ambtelijk overleg om voorstellen van het projectteam over de ambtelijke organisatie te bespreken. Het projectteam zelf kwam om de twee weken samen om het ambtelijke overleg voor te bereiden en om voorstellen uit te werken die besproken werden op een van de overleggen. Twee leden van het team Strategie en Projecten van Hasselt stonden in voor de projectcoördinatie.
Verder werden gezamenlijke werkgroepen opgericht per domein of domeincluster met telkens een aanspreekpunt uit Hasselt en Kortessem. Hun opdracht was om hun werking te vergelijken en een gemotiveerd samenvoegingsvoorstel uit te werken. Resultaat van dit onderzoek waren 32 samenvoegingsvoorstellen die besproken werden op een overkoepelend overleg en formeel goedgekeurd werden op CBS Hasselt en Kortessem op respectievelijk 25 en 26.10.2023.
Daarnaast werden 8 ondersteunende werkgroepen opgericht met de opdracht om ondersteuningsnoden van de andere werkgroepen in kaart te brengen en het grotere plaatje te bewaken. Voorbeelden hiervan zijn de werkgroep ICT die bv. in kaart moest brengen welke applicaties in geval van een fusie geconsolideerd moeten worden, welke migraties nodig zijn enz., of de werkgroep Financiën met als doelstelling de eenmalige en structurele wijzigingen in inkomsten en uitgaven als gevolg van de fusie zichtbaar te maken.
De resultaten van het onderzoek van alle werkgroepen vormen de basis van het gezamenlijk voorstel tot samenvoeging. Dit onderzoek leidde ook tot een eindrapport met de voorgestelde modaliteiten van de samenvoeging. Dit rapport van 07.11.2023 werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 08.11.2023 in Kortessem en op 09.11.2023 in Hasselt en wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd.
Participatie- en overlegmomenten
De Vlaamse Regering wil schaalvergroting ondersteunen om sterke en bestuurskrachtige lokale besturen te creëren. Dit gebeurt onder andere door samenvoegingen van gemeenten te stimuleren en te ondersteunen. De Vlaamse Regering neemt verschillende maatregelen, namelijk een tijdelijke verhoging van het aantal uitvoerende politieke mandatarissen, een schuldovername, een garantieregeling voor verschillende fondsen, een optimalisatie van het decreet van 22.12.2017 over het lokaal bestuur en een ondersteunende opdracht voor de provinciegouverneurs.
Lokale besturen kiezen vrijwillig of en met wie ze fuseren. Stad Hasselt en gemeente Kortessem kiezen voor een fusie met mekaar op basis van onder andere onderstaande argumenten die uitgebreider beschreven zijn in het eindrapport dat als bijlage bij dit besluit voorligt:
Bovenstaande toont aan dat er voldoende argumenten zijn om aan de gemeenteraad te vragen om een fusie tussen de gemeente Kortessem en de stad Hasselt goed te keuren.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het gezamenlijk voorstel tot samenvoeging van gemeente Kortessem met de stad Hasselt.
De beoogde samenvoegingsdatum is 01.01.2025.
De grens van de nieuwe gemeente bestaat uit de buitengrenzen van de samengevoegde gemeenten Kortessem en Hasselt, zoals bijgehouden door de Administratie Opmetingen en Waarderingen binnen de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van de Federale Overheidsdienst Financiën. De binnengrens tussen de samengevoegde gemeenten vervalt.
Het voorstel van naam voor de nieuwe gemeente is Hasselt.
De gemeenteraad stelt voor dat de nieuwe gemeente zal behoren tot provincie Limburg, politiezone Limburg Regio Hoofdstad, hulpverleningszone Zuid-West-Limburg. Verder stelt de gemeenteraad voor om Kortessem over te hevelen naar het gerechtelijk kanton Hasselt 1.
De Vlaamse Regering wordt in kennis gesteld van dit gezamenlijk voorstel tot samenvoeging, uiterlijk op 31.12.2023.