Terug
Gepubliceerd op 28/11/2023

2023_GR_00132 - Definitieve beslissing tot samenvoeging van de gemeente Kortessem en de stad Hasselt - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 21/11/2023 - 20:00 Administratief centrum Kortessem
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Thijsen, Burgemeester; Miet Jorissen, Gemeenteraadsvoorzitter; Camille Cuyx, Raadslid; Luc Dullaers, 3de schepen; Ria Steegmans, Raadslid; Hugo Philtjens, Raadslid; Marie-Paule Vandormael, Raadslid; Philip Knapen, Raadslid; David Knapen, Raadslid; Nicole Gielen, 4de schepen; Stefan Houbrechts, Raadslid; Ellen Hoebrechts, Raadslid; Steffi Philtjens, Raadslid; Anneleen Meekers, Raadslid; Pieter Jamaer, Raadslid; Alexander Wouters, 1ste schepen; Donald Martens, 2de schepen; Cyriel Konings, Raadslid; Wendy Cox, Raadslid; Caroline Penders, Algemeen directeur

Secretaris

Caroline Penders, Algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00132 - Definitieve beslissing tot samenvoeging van de gemeente Kortessem en de stad Hasselt - Goedkeuring

Aanwezig

Tom Thijsen, Miet Jorissen, Camille Cuyx, Luc Dullaers, Ria Steegmans, Hugo Philtjens, Marie-Paule Vandormael, Philip Knapen, David Knapen, Nicole Gielen, Stefan Houbrechts, Ellen Hoebrechts, Steffi Philtjens, Anneleen Meekers, Pieter Jamaer, Alexander Wouters, Donald Martens, Cyriel Konings, Wendy Cox, Caroline Penders
Stemmen voor 12
Ria Steegmans, Tom Thijsen, Nicole Gielen, Anneleen Meekers, Wendy Cox, Camille Cuyx, Luc Dullaers, Miet Jorissen, Steffi Philtjens, Alexander Wouters, Donald Martens, Cyriel Konings
Stemmen tegen 7
Ellen Hoebrechts, Philip Knapen, Stefan Houbrechts, Pieter Jamaer, David Knapen, Hugo Philtjens, Marie-Paule Vandormael
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00132 - Definitieve beslissing tot samenvoeging van de gemeente Kortessem en de stad Hasselt - Goedkeuring 2023_GR_00132 - Definitieve beslissing tot samenvoeging van de gemeente Kortessem en de stad Hasselt - Goedkeuring

Motivering

Juridische grond

De wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.

Het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten, meer bepaald deel 2, titel 8. Vrijwillige samenvoeging van gemeenten en artikel 347 aangaande de bevoegdheid van de gemeenteraad.

Het bestuursdecreet van 07.12.2018.

Het besluit van de gemeenteraad van Hasselt van 25.04.2023 houdende de principiële beslissing tot samenvoeging van de stad Hasselt en de gemeente Kortessem.

Het besluit van de gemeenteraad van 28.04.2023 houdende de principiële goedkeuring van een vrijwillige samenvoeging van de gemeente Kortessem met de stad Hasselt met als beoogde samenvoegingsdatum 01.01.2025.

Toelichting & argumentatie

Op 15.12.2022 gaf de gemeenteraad van Kortessem de goedkeuring om een fusie met Hasselt te onderzoeken. Op 24.01.2023 deed de gemeenteraad van Hasselt hetzelfde. 

In het voortraject dat daarop volgde stelde een projectteam een perspectiefnota op. Deze nota bevat zowel een foto van de twee mogelijke fusiegemeenten op het vlak van omgevingsfactoren en dienstverlening als een bestuurskrachtanalyse van de twee gemeenten. Er werd onderzocht of een fusie de bestuurskracht van beide gemeenten kan verhogen. Daarbij stonden drie vragen centraal:

  • Kan de fusie een meerwaarde bieden door te zorgen voor betere dienstverlening?
  • Kan de fusie bijdragen tot een sterkere interne organisatie?
  • Hoe kan de fusie toekomstgerichte ambities en een toekomstgericht beleid versterken?

De gemeente Kortessem en de stad Hasselt waren op basis van de uitkomst van het onderzoek overtuigd dat een vrijwillige samenvoeging een meerwaarde kan betekenen voor beide gemeenten.  

Zo nam de gemeenteraad van Hasselt op 25.04.2023 de principiële beslissing tot samenvoeging met gemeente Kortessem, met als beoogde samenvoegingsdatum 01.01.2025. De gemeenteraad van Kortessem nam de principiële beslissing tot samenvoeging met de stad Hasselt op 28.04.2023. 

Hierna werd het onderzoek naar de beoogde samenvoeging verdergezet onder coördinatie van de algemeen directeur-coördinator Koen Deconinck en financieel directeur-coördinator Rudi Roosen, ondersteund door de algemeen en financieel directeur van de gemeente Kortessem, Caroline Penders en Veerle Roelands. 

Er werd een projectstructuur opgezet om het fusietraject efficiënt en gestructureerd te laten verlopen met als hoogste overlegorganen het overkoepelende overleg en de stuurgroep die maandelijks samen kwamen. Het overkoepelende overleg is samengesteld uit het college van burgemeester en schepenen (CBS) en het managementteam (MAT) van zowel Hasselt als Kortessem. In de stuurgroep zetelen minstens de twee burgemeesters en de algemeen directeurs van beide gemeenten en bij uitbreiding de schepenen van beide besturen. Daarnaast zaten alle MAT-leden om de twee weken samen in een ambtelijk overleg om voorstellen van het projectteam over de ambtelijke organisatie te bespreken. Het projectteam zelf kwam om de twee weken samen om het ambtelijke overleg voor te bereiden en om voorstellen uit te werken die besproken werden op een van de overleggen. Twee leden van het team Strategie en Projecten van Hasselt stonden in voor de projectcoördinatie.

Verder werden gezamenlijke werkgroepen opgericht per domein of domeincluster met telkens een aanspreekpunt uit Hasselt en Kortessem. Hun opdracht was om hun werking te vergelijken en een gemotiveerd samenvoegingsvoorstel uit te werken. Resultaat van dit onderzoek waren 32 samenvoegingsvoorstellen die besproken werden op een overkoepelend overleg en formeel goedgekeurd werden op CBS Hasselt en Kortessem op respectievelijk 25 en 26.10.2023. 

Daarnaast werden 8 ondersteunende werkgroepen opgericht met de opdracht om ondersteuningsnoden van de andere werkgroepen in kaart te brengen en het grotere plaatje te bewaken. Voorbeelden hiervan zijn de werkgroep ICT die bv. in kaart moest brengen welke applicaties in geval van een fusie geconsolideerd moeten worden, welke migraties nodig zijn enz., of de werkgroep Financiën met als doelstelling de eenmalige en structurele wijzigingen in inkomsten en uitgaven als gevolg van de fusie zichtbaar te maken. 

De resultaten van het onderzoek van alle werkgroepen vormen de basis van het gezamenlijk voorstel tot samenvoeging. Dit onderzoek leidde ook tot een eindrapport met de voorgestelde modaliteiten van de samenvoeging. Dit rapport van 07.11.2023 werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 08.11.2023 in Kortessem en op 09.11.2023 in Hasselt en wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd.

Participatie- en overlegmomenten

  • Sinds de goedkeuring van beide gemeenteraden om een fusie te onderzoeken, informeren we de burgers via een gezamenlijke fusiewebsite. De antwoorden op alle vragen die op specifieke fusie-emailadressen binnenkomen werden op de website voor iedereen beschikbaar gemaakt om zo eventuele bezorgdheden weg te werken. Daarnaast werden inwoners onder andere geïnformeerd via de magazines “De Nieuwe Hasselaar” in Hasselt en “In ’t Kort” in Kortessem die meermaals per jaar in de bus vallen. In beide magazines is de fusie een vaste rubriek geworden. Na de principiële beslissing hebben alle inwoners een fusiekrantje ontvangen waarin de belangrijkste beweegredenen voor de fusie werden toegelicht.
  • Workshops dienstverlening op 07 en 22.06.2023 met MAT en CBS van Hasselt en Kortessem om richting te geven voor de uitwerking van het fusievoorstel.
  • Toelichting samenvoegingsvoorstellen van alle werkgroepen in gezamenlijk overleg van CBS Kortessem en CBS Hasselt op 24.08 en 28.09.2023.
  • Burgerbevraging van 24.08 t.e.m. 10.09.2023.
  • Toelichting stand van zaken aan de gemeenteraad van Kortessem op 08.09.2023 en de commissie van Hasselt op 18.09.2023.
  • Workshop met wijk- en adviesraden op 21.09.2023 met twee doelstellingen: 1. Ontmoeting en kennismaken en 2. Reflecteren over huidige en toekomstige samenwerking.
  • Toelichting stand van zaken aan de gemeenteraad van Kortessem op 13.10.2023 en de commissie van Hasselt op 16.10.2023.
  • Infosessie voor alle Hasselaren en Kortessemnaren op 18.11.2023: toelichting voorstel tot samenvoeging, resultaten burgerbevraging én mogelijkheid voor burgers om vragen te stellen. 
  • Beleving burgers: aanbod aan activiteiten in september en oktober 2023 met het doel om inwoners van zowel Hasselt als Kortessem te stimuleren om elkaar te ontmoeten of elkaars gemeente te ontdekken. 

De Vlaamse Regering wil schaalvergroting ondersteunen om sterke en bestuurskrachtige lokale besturen te creëren. Dit gebeurt onder andere door samenvoegingen van gemeenten te stimuleren en te ondersteunen. De Vlaamse Regering neemt verschillende maatregelen, namelijk een tijdelijke verhoging van het aantal uitvoerende politieke mandatarissen, een schuldovername, een garantieregeling voor verschillende fondsen, een optimalisatie van het decreet van 22.12.2017 over het lokaal bestuur en een ondersteunende opdracht voor de provinciegouverneurs. 

Lokale besturen kiezen vrijwillig of en met wie ze fuseren. Stad Hasselt en gemeente Kortessem kiezen voor een fusie met mekaar op basis van onder andere onderstaande argumenten die uitgebreider beschreven zijn in het eindrapport dat als bijlage bij dit besluit voorligt:  

  • Door een fusie met Kortessem kan Hasselt een eerste stap zetten om haar positie als centrumstad en provinciehoofdstad verder te verstevigen. 
  • Verdere groei zal ervoor zorgen dat Hasselt het niveau van zijn dienstverlening op een bovengemiddeld niveau kan bestendigen.  
  • Een fusie zou van Hasselt de zesde grootste centrumstad van Vlaanderen maken met meer invloed binnen het Vlaams netwerk van lokale besturen, de Vlaamse overheid en andere bovenlokale netwerken.
  • Een fusie tussen Kortessem en Hasselt zorgt voor meer financiële ruimte voor ambitieus beleid.
  • Een complementair toeristisch aanbod zorgt voor meerwaarde op vlak van recreatie en beleving. Naast de beleving die een centrumstad te bieden heeft, kan de nieuwe stad aanvullend meer inzetten op landelijk toerisme en verrijkt erfgoed met kerken en kastelen.
  • Op termijn zijn synergievoordelen te verwachten op het vlak van werking en personeel. 
  • Als grotere organisatie met meer invloed wordt de nieuwe stad aantrekkelijker als werkgever.
  • Een grotere organisatie biedt aan het personeel meer persoonlijke groeimogelijkheden, meer perspectieven voor interne mobiliteit en meer mogelijkheden tot specialisatie.
  • Door de fusie tussen Kortessem en Hasselt ontstaan ook schaalvoordelen, bijvoorbeeld op het vlak van aankopen en materialen door lagere kostprijzen of een betere onderhandelingspositie bij nieuwe aankopen. 
  • Bijkomend zet de fusie aan om met een kritische en frisse blik naar de huidige processen, structuren, organogrammen en besluitvorming van beide besturen te kijken. Hierdoor zijn er potentieel extra verbeteringen mogelijk op het vlak van werking en interne organisatie. 
  • Kortessem, als eerder kleine organisatie, heeft alle baat bij een groter geheel.
    1. De verdere digitalisering en uitgebreidere dienstverlening zijn evoluties die moeilijk bij te benen zijn als kleinere gemeente. De inwoners van Kortessem krijgen door de fusie in veel processen een digitale optie bij wat voor meer klanttevredenheid kan zorgen. 
    2. Voor de inwoners met zwakkere digitale vaardigheden wordt het project digipunten uitgerold in Kortessem. Hier kunnen burgers, ook zonder afspraak, terecht voor laagdrempelige ondersteuning.
    3. Meer continuïteit in dienstverlening, eenmansdiensten met de daaraan verbonden risico’s verdwijnen. Dit kan ook een positieve impact hebben op de mentale veerkracht van de individuele medewerker.  
    4. Binnen een groter wordende organisatie kunnen taken anders georganiseerd worden, waardoor er meer capaciteit en ruimte vrijkomt om in te zetten op strategie en langetermijnvisie. 
    5. Nabijheid en bereikbaarheid van dienstverlening worden verzekerd door bv. het administratief centrum en de bibliotheek van Kortessem open te houden. Dit kan ook voordelen hebben voor de inwoners van Hasselt voor die de afstand naar het stadhuis van Hasselt even groot of groter is dan die naar het administratief centrum van Kortessem. 
    6. In een aantal domeinen is het aanbod vandaag groter in Hasselt dan in Kortessem. Op vlak van onderwijs- en gezinsondersteuning, maar ook met betrekking tot verschillende thema’s omtrent gelijke kansen zal dan ook een gelijkaardig aanbod in Kortessem kunnen worden voorzien. 
    7. Ook de Kortessemse ondernemer zal kunnen profiteren van een groter aanbod (bv. netwerkevent, initiatieven om startende ondernemers te steunen, lokaal aankopen, de Hasseltbon,…).

Bovenstaande toont aan dat er voldoende argumenten zijn om aan de gemeenteraad te vragen om een fusie tussen de gemeente Kortessem en de stad Hasselt goed te keuren. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het gezamenlijk voorstel tot samenvoeging van gemeente Kortessem met de stad Hasselt.

Artikel 2

De beoogde samenvoegingsdatum is 01.01.2025.

Artikel 3

De grens van de nieuwe gemeente bestaat uit de buitengrenzen van de samengevoegde gemeenten Kortessem en Hasselt, zoals bijgehouden door de Administratie Opmetingen en Waarderingen binnen de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van de Federale Overheidsdienst Financiën. De binnengrens tussen de samengevoegde gemeenten vervalt.

Artikel 4

Het voorstel van naam voor de nieuwe gemeente is Hasselt. 

Artikel 5

De gemeenteraad stelt voor dat de nieuwe gemeente zal behoren tot provincie Limburg, politiezone Limburg Regio Hoofdstad, hulpverleningszone Zuid-West-Limburg. Verder stelt de gemeenteraad voor om Kortessem over te hevelen naar het gerechtelijk kanton Hasselt 1. 

Artikel 6

De Vlaamse Regering wordt in kennis gesteld van dit gezamenlijk voorstel tot samenvoeging, uiterlijk op 31.12.2023.