De wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.
Het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.
Het bestuursdecreet van 07.12.2018.
De notulen van de OCMW-raad van 13.10.2023 worden ter goedkeuring aan de OCMW-raad voorgelegd.
De notulen van de OCMW-raad van 13.10.2023 worden goedgekeurd.
De wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.
Het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten, in het bijzonder artikel 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn en inzake de intergemeentelijke samenwerking.
Het bestuursdecreet van 07.12.2018.
Het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 29.04.2022 waarbij schepen Nicole Gielen aangesteld werd als vertegenwoordiger van het OCMW op de Algemene vergaderingen van Cipal, voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.
Het OCMW is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal (“Cipal”).
Gelet op de huidige statuten van Cipal.
Op 29.04.2022 ging de Raad voor Maatschappelijk Welzijn over tot de aanstelling van schepen Nicole Gielen als vertegenwoordiger van het OCMW op de Algemene vergaderingen van Cipal, voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024.
Gelet op de oproeping tot de Algemene vergadering van Cipal van 14.12..2023 met de volgende agendapunten:
Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.
Gelet op de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.
Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.
Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de Algemene vergadering van Cipal van 14.12.2023 goedgekeurd.
De vertegenwoordiger van het OCMW wordt gemandateerd om op de Algemene vergadering van Cipal van 14.12.2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
De wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.
Het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.
Het bestuursdecreet van 07.12.2018.
Het Vlaams kaderbesluit rechtspositieregeling van 20.01.2023.
Het besluit van de gemeenteraad van 13.10.2017 houdende de goedkeuring van de rechtspositieregeling.
Het besluit van het vast bureau van 20.09.2023 houdende de principiële goedkeuring van de RPR-wijziging aangaande instroom & doorstroom.
Het besluit van he vast bureau van 25.10.2023 houdende de aanpassingen naar aanleiding van het BOC van 22.09.2023.
Op grond van artikel 186 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) moet de Gemeenteraad / Raad voor Maatschappelijk Welzijn de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel / OCMW-personeel vaststellen.
De raden moeten zich daarbij houden aan het kader dat voorzien is door de Vlaamse Regering.
Op 20 januari 2023 heeft de Vlaamse Regering de minimale voorwaarden vastgesteld waaraan de rechtspositieregeling moet voldoen. Dit Vlaams besluit vervangt de vorige versie uit 2007.
Het nieuwe Vlaamse besluit is beknopter en laat veel meer vrijheid aan de lokale besturen om de rechtspositieregeling (RPR) vorm te geven.
Naar aanleiding van die nieuwe Vlaamse RPR, de behoefte aan aanpassingen van de huidige RPR, de aankomende fusie tussen Kortessem en Hasselt (en de betrachting om beide RPR'en zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen), wordt er gewerkt aan de vernieuwing van de lokale RPR.
Doel is om te komen tot een vernieuwde rechtspositieregeling voor het personeel van gemeente en OCMW dat helder en duidelijk is, waarin moderne principes verwerkt zijn, waarop de verschillende diensten van de organisatie kunnen voortbouwen, met tevreden en gemotiveerd personeel als gevolg.
Er wordt voorzien in een totaalrenovatie van de verschillende delen van de RPR, zijnde:
Het plan is om de RPR stuk voor stuk te vernieuwen. In deze eerste fase worden de bepalingen rond loopbaan aangepakt. Later volgen de andere delen.
Een volledig overzicht van alle wijzigingen , alsook de nieuwe documenten zijn terug te vinden in bijlage.
Omdat het nieuwe kaderbesluit een volledig nieuwe indeling hanteert wordt gekozen om voor wat betreft de aanpassingen met een volledig nieuw document te werken voor lokaal bestuur Kortessem (gemeente & OCMW), dat per onderdeel verder zal worden uitgewerkt. De overeenkomende artikelen in de huidige rechtspositieregelingen worden geschrapt.
De vakorganisaties ACOD en ACV geven een protocol van akkoord.
De raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de voorliggende RPR-wijziging betreffende instroom & doorstroom goed te keuren.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de RPR-wijziging betreffende instroom & doorstroom goed.
De wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.
Het decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.
Het bestuursdecreet van 07.12.2018.
Op 06.11.2023 werden we op de hoogte gesteld dat er vanuit Vlaanderen extra middelen ter beschikking worden gesteld voor de lokale besturen die in het kader van de opvang van tijdelijk ontheemde Oekraïners extra inspanningen hebben geleverd. Er wordt 6,5 miljoen euro voorzien van het Europese Fonds Asiel, Migratie en Integratie om de coördinatiekost van de lokale besturen te compenseren.
Lokale besturen die aan de voorwaarden voldoen, Kortessem is daar één van, kunnen een subsidieaanvraag indienen waarbij ze 70% van de kosten van functionarissen kunnen ingeven, wanneer deze functionarissen specifieke taken hebben opgenomen, of nog steeds opnemen, in het coördineren van het opvangbeleid van tijdelijk ontheemden. Gemeentelijke coördinatoren vallen onder deze noemer.
Middelen kunnen retroactief worden ingezet voor de periode 2022-2023 wanneer lokale besturen geen andere subsidies ontvingen voor deze periode.
Aanvragen kunnen ingediend worden tot 30.11.2023. In de aanvraag dienen volgende documenten opgenomen te worden:
Voor lokaal bestuur Kortessem werd het Diensthoofd Mens & Samenleving aangesteld als gemeentelijke coördinator in het kader van tijdelijk ontheemde Oekraïners. We zouden dus een gedeelte van de kosten voor haar kunnen inbrengen. Vanaf maart werden de eerste Oekraïners in Kortessem opgevangen. We schatten dat het diensthoofd ongeveer 10% van haar tewerkstelling heeft ingezet voor de coördinatie van de huisvesting en de opvolging van de begeleiding van deze mensen. We stellen dan ook voor om dit percentage door te geven in de subsidieaanvraag en dit voor de periode van 01.03.2023 tot 31.03.2023.
De huisvesting e.d. werd tijdens de afwezigheid van het Diensthoofd Mens & Samenleving opgevolgd door de Administratieve medewerkster, voor hetzelfde percentage. Ook haar zouden we in de subsidieaanvraag willen opnemen, voor de periode van 01.04.2023 tot 31.12.2023.
Volgens bijgevoegde berekening zouden we een loonkost van € 15.982,00 kunnen ingeven, waarvan maximaal 70% van gecompenseerd zal worden, zijnde € 11.187,40.
Er dient een samenwerkingsovereenkomst afgesloten te worden met het ABB, die de aanvragen bundelt en samen indient. Nadien zal er onderzocht en beslist worden op welke compensatie concreet aanspraak gemaakt kan worden (op basis van de ingediende subsidieaanvragen).
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn wordt gevraagd de subsidieaanvraag in het kader van de opvang van tijdelijk ontheemde Oekraïners goed te keuren.
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn neemt kennis van de projectoproep en gaat over tot het aanvragen van een subsidie in het kader van de opvang van tijdelijk ontheemde Oekraïners.